Shtëpia / Politika / Meta vijon retorikën ‘standarde’: Po na kërcënohen liritë nga pushteti autoritar

Meta vijon retorikën ‘standarde’: Po na kërcënohen liritë nga pushteti autoritar

Ilir Meta me anë të një statusi në “Facebook” ka përkujtuar 45-vjetorin e nënshkrimit të Aktit Final të Helsinkit.

Ai shprehet se edhe sot e kësaj dite, liritë e të drejtat tona kërcënohen nga tendencat autoritare të pushtetit.

Kreu i Shtetit thekson se duhet bërë përpara në mbrojtje të demokracisë, sundimit të ligjit dhe të zgjedhjeve të lira e konkurruese në vend.

Postimi i presidentit Ilir Meta:

Dita e sotme shënon 45-vjetorin e nënshkrimit të Aktit Final të Helsinkit. Duke sanksionuar parimin e respektimit të lirive themelore dhe të drejtave të njeriut në themel të marrëdhënieve ndërshtetërore, Dekalogu i Helsinkit ndihmoi në fundin e Luftës së Ftohtë dhe çlirimin e Europës Lindore nga totalitarizmi komunist.

Parimet e Aktit Final janë po aq të rëndësishme edhe sot, veçanërisht në kushtet kur parimet demokratike dhe liritë themelore në shumë vende të hapësirës së OSBE-së, kërcënohen nga qeverisje që shfaqin tendenca autoritare që nuk i shërbejnë interesave të qytetarëve.

Ky jubile i rëndësishëm, duhet të na bëjë më të ndërgjegjshëm se, liritë dhe të drejtat e njeriut nuk mund të merren si të mirëqëna e të paprekshme. Për mbrojtjen të tyre duhen përpjekje e vigjilencë e përhershme.

Nëse asokohe Shqipëria komuniste ishte i vetmi vend europian që e denoncoi procesin e Helsinkit, ky përvjetor e gjen vendin tonë në krye të punëve të OSBE-së.

Me marrjen e Kryesisë së Radhës së OSBE-së, Shqipëria ka detyrimin dhe përgjegjësinë që të udhëheqë me shembullin e saj në respektimin e parimeve të Helsinkit, veçanërisht në fushën e forcimit të demokracisë, sundimit të ligjit dhe zgjedhjeve të lira dhe konkurruese në vend.

Burimi : / JavaNews.al

Shiko dhe këto

Vargjet nga Arben Duka: Nuk mund t’i thotë Ramës “Këlysh”, zëdhënësi i Metës – një çirak!

Poeti Arben Duka mendon se Rama bëri tërheqje taktike me shkarkimin e Metës, sepse nëse …