Shtëpia / Politika / Eurodeputetja greke e shqetësuar për ardhjen e afganëve në Shqipëri, i dërgon letër KE-së: Si i garanton Rama të drejtat e pakicës kombëtare greke?

Eurodeputetja greke e shqetësuar për ardhjen e afganëve në Shqipëri, i dërgon letër KE-së: Si i garanton Rama të drejtat e pakicës kombëtare greke?

Zëvëndës Presidentja e Komitetit për Tregtinë Ndërkombëtare në KE dhe anëtare e Parlamentit Europian nga radhët e Demokracisë së Re dhe Partisë Popullore Europiane, Anna Michelle Asimakopoulou, i ka drejtuar një pyetje Komisionit Europian me rastin e deklaratave të Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, se vendi i tij është gati të mirëpresë refugjatët afganë, ndërsa strukturat e para tashmë janë përgatitur për vendosjen e tyre të përkohshme.

Zonja Asimakopoulou vëren në pyetjen e saj se numri i saktë i refugjatëve që do të pranojë Shqipëria, kohëzgjatja e qëndrimit të tyre dhe zonat që do të strehohen, mbeten të panjohura, me rrezikun real të krijimit të flukseve të reja të refugjatëve drejt Greqisë.

Më poshtë është teksti i pyetjes:

Tema: “Për vendosjen e refugjatëve afganë në Shqipëri, efektet e tij të mundshme në pakicën greke dhe rrezikun e krijimit të flukseve të refugjatëve në Greqi”

Për: Komisionin Evropian

3 shtator 2021

Kryeministri shqiptar Edi Rama thotë se vendi i tij është gati të marrë refugjatë afganë, ndërsa strukturat e para tashmë janë përgatitur për vendosjen e tyre të përkohshme.

Nga ana tjetër, numri i saktë i refugjatëve që do të pranojë Shqipëria, kohëzgjatja e qëndrimit të tyre dhe zonat që do të strehohen, mbeten të panjohura, me rrezikun real të krijimit të flukseve të reja të refugjatëve drejt Greqisë.

Duke pasur parasysh presionet dhe shkeljet e të drejtave të saj që Minoriteti Kombëtar Grek ka ekzistuar për një kohë të gjatë, brenda territorit shqiptar, a mund t’i kërkohet Komisionit:

Cili është numri i saktë i refugjatëve afganë që do të marrë Shqipëria dhe në cilat zona do të vendosen? Si garantohen të drejtat e Pakicës Kombëtare Greke të Shqipërisë dhe çfarë garancish ka nga autoritetet shqiptare që elementi grek nuk do t’i nënshtrohet presionit të mëtejshëm në rajon? Si sigurohet që asnjë fluks i ri refugjatësh në Greqi nuk do të krijohet, përmes kufirit greko-shqiptar?

Duke pasur parasysh presionet dhe shkeljet e të drejtave që Minoriteti Kombëtar Grek ka ekzistuar në të gjithë Shqipërinë, brenda territorit shqiptar, sipas zonjës Asimakopoulou, ajo pyet Komisionin Evropian, sa është numri i saktë i refugjatëve afganë që Shqipëria do të marrë, në cilat zona do të vendosen.

Ajo gjithashtu pyet si garantohen të drejtat e pakicës kombëtare greke, si dhe si sigurohet që nuk do të krijohen flukse të reja refugjatësh drejt Greqisë, përmes kufirit greko-shqiptar.

o.j/dita

Shiko dhe këto

“Kjo ditë nuk është e lehtë për PD”/ Ironia e Ramës me opozitarët: Duhet të kemi respekt për traumat e të tjerëve

Kryeministri Edi Rama i është përgjigjur kryedemokratit Lulzim Basha, i fundit ky që pak më …